Kulak İçi Kulaklık – In Ear Monitör Satın Alma Rehberi

Bu yazımızda kulak içi kulaklık-in ear monitör seçiminde dikkate almamız gereken konuları sıralayacağız. Ayrıca, ses teknolojisi ve kulaklıklar hakkındaki temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olacağız.

Teknik Özellikleri Nelerdir?

Kulak içi kulaklıkların teknik özellikleri önemlidir. Satın alma kararı verirken kulaklıkların frekans tepkisi, empedans ve hassaslık gibi bazı önemli özelliklerini dikkate almamız gerekir.

Kulaklık teknik özelliklerinden en önemlisi empedanstır. Empedans, IEM-kulak içi kulaklığımızın akıllı telefon, bilgisayar veya ses oynatıcısı gibi cihazlarda sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmayacağını belirler. Cihazınızla uyumsuz empedansa sahip bir kulaklık doğru şekilde çalışmayacaktır ve istediğimiz sesi veremeyecektir.

Kaç Adet ve Ne Tür Sürücüye Sahipler?

Normal kulaklıklar sadece dinamik sürücüye sahipken kulak içi kulaklık-IEM monitörler dinamik sürücülerin yanında daha hassas olan dengeli armatürlere sahip olabilirler. Bu iki sürücü türü kulaklığımızda bir arada ise bu kulaklık türü hibrit olarak adlandırılır. KZ ZSN Pro X ve KZ ZAS modelleri hibrit kulaklık örnekleridir.

Üst düzey kulak içi kulaklıklar birden çok sürücüye sahip olurlar. Ancak, fazla sayıda sürücüye sahip olmak kaliteli ses için yeterli şart değildir. Kaliteli ses sürücülerin ne kadar iyi tasarlanıp ayarlandığına bağlıdır. Kulaklıklarda hassas ayar üst seviye ses ve müzik bilgisi gerektirir. KZ markası bu alandaki tecrübesini en iyi şekilde kullanmaktadır.

Hangi Ses Karakterine-İmzasına Sahipler?

IEM-kulak içi kulaklığın ses imzası kulaklıktan alacağımız tadı belirler. Örneğin karanlık ses imzası güçlü ve enerjik ses için fazladan bass isteyenler için idealdir. Bunun tersine, müzik tutkunları ve profesyoneller genellikle daha gerçekçi hissettiren ve şarkılardaki ince ayrıntıları ortaya çıkaran düz veya dengeli ses imzasını tercih ederler.

Sahne Genişliği ve Ses Görüntülemesi Ne Kadar İyi?

Kulaklıkların ses imzası grafiklerle ortaya konabilse de sahne genişliği ve ses görüntüleme özelliklerine ancak kendi kulağınızla test ederek veya güvendiğiniz uzmanların görüşlerine başvurarak karar verebilirsiniz.

Geniş bir ses sahnesi, müziği sanki geniş bir konferans-konser salonundaymış gibi veya 3D gibi duymanızı sağlar. İyi ses görüntülemesi, duyduğunuz sesler sonucunda 3 boyutlu alanda her müzik enstrümanının ve şarkıcının yerini doğru olarak belirleyebilmenizi ve her vuruşu farklı duymanızı sağlar.